Ukom predstavil slikovno monografijo Zmagoslavno leto – Osamosvojitvena zgodba naše države Slovenije

Avtor: HVM

Založba Družina in urad vlade za komuniciranje (Ukom) sta prejšnjo sredo predstavila skupni projekt, monografijo Zmagoslavno leto – Osamosvojitvena zgodba naše države Slovenije. Slikovna monografija opisuje dogodke v času med 23. decembrom 1990 in 15. januarjem 1992, ko smo si Slovenci izborili samostojno državo, so sporočili iz urada.

Monografija je delo skupine enaindvajsetih avtorjev, sestavljene iz zgodovinarjev, novinarjev, komentatorjev, političnih analitikov in drugih strokovnjakov, ki so v okviru spletnega projekta z naslovom Na današnji dan iskali odgovore na vprašanja, povezana z osamosvojitvijo Slovenije pred 30 leti, so pojasnili.

Gre za projekt, ki je zaživel decembra 2020 in trajal do 15. januarja 2022. V njem so avtorji iskali odgovore na različna vprašanja, tudi, kateri so bili ključni akterji, ki so popeljali Slovenijo na pot osamosvojitve, kdo je iskal rešitve in kdo sklepal kompromise, kakšni so bili pogledi na samostojno Slovenijo, kako so se Slovenci spopadali z izzivi, ki so bili pred njimi, in druga. S tem se je po navedbah Ukoma oblikoval zelo kakovosten in vsebinsko bogat posnetek širšega dogajanja po dnevih v celotnem letu 1991 v politiki, družbi in medijih.

“V prispevkih najdemo tudi številne zakulisne dogodke in procese, spoznavamo način delovanja koalicijskih in opozicijskih strank in posameznih politikov. Avtorji so pri pisanju kot vire uporabljali takratne domače in tuje časopise, ki so izhajali v času osamosvojitve in so poročali o dogajanju v Sloveniji ter o dejavnostih naših rojakov, in strokovno literaturo, ki obravnava dogodke, povezane s procesom osamosvojitve,” so zapisali.

V Ukomu so se odločili, da prispevke v skrajšani in strnjeni obliki predstavijo v monografiji. Z njo si urad prizadeva tudi za boljše poznavanje slovenske novejše zgodovine in večjo ozaveščenost mladih o letu 1991, ki po mnenju direktorja Ukoma Uroša Urbanije premalo vedo, kako je nastajala samostojna Slovenija. Vsi prispevki avtorjev so opremljeni s QR kodo, ki bralcu omogoča, da si na spletni strani gov.si/slovenija30 prebere prispevek v izvirni obliki.

Strokovni pregled člankov je opravila zgodovinarka in glavna urednica monografije Andreja Valič Zver. Po njenih besedah gre za knjigo za prihodnost in za zanamce. Tudi po mnenju direktorja Založbe Družina Toneta Rodeta knjiga nosi veliko dokumentacijsko vrednost in sodi v vsak slovenski dom. Ob tem je izrazil željo, da bi monografija izšla tudi v angleškem jeziku.

 

Več

Zadnji članki