Nekdanji predsednik slovenskih komunistov Milan Kučan ustanovil društvo Forum 21, ki je obvladoval tretjino kapitala Ljubljanske borze

Avtor: Peter Colnar

Nekdanji trikratni predsednik Slovenije in pred tem predsednik slovenskih komunistov Milan Kučan je 30. marca 2004 ustanovil društvo Forum 21. V zadnjem času srečujemo priimke začetnikov te združbe tudi na drugih seznamih.

Že 25. februarja 2004 so se pobudniki Kučanovega Foruma 21 sešli v ljubljanskem Hotelu M uradno na praznovanju 70. rojstnega dne Matjaža Kmecla. S tem je postalo znano okostje foruma. Poleg Kučana so bili to njegovi najtesnejši partijski sodelavci: Bruno Korelič (Luka Koper), Tone Turnšek (Pivovarna Laško) in Roman Glaser (Perutnina Ptuj).

Ob ustanovitvi foruma 30. marca 2004 pa se je druščina povečala. Pridružili so se ji naslednji direktorji: Zoran Jankovič (Mercator), Janez Bohorič (Sava Kranj), Jože Stanič (nekdanji direktor Gorenja), Herman Rigelnik (Autocommerce), Miloš Kovačič (Krka), Janez Pergar (Kompas), Janez Lotrič (Petrol), Janez Škrabec (Riko), Črt Mesarič (NKBM) in pozneje tudi Bine Kordež (Merkur).

Kučan je zatrjeval, da želi Forum 21 obraniti demokracijo v Sloveniji, vendar pa so februarja 2005 Kučanovi tovariši že obvladovali tretjino kapitala Ljubljanske borze, delež pa se je z novimi prišleki povečal, nekateri so menili, da na tri četrtine vsega.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki