Zadnji udarec francoske vojske je prisilil habsburškega cesarja Franca II., da se je odpovedal nazivu vladarja starodavne monarhije in s tem je razpadlo Sveto Rimsko cesarstvo

Avtor: Miran Černec, L. B.

Pod pritiskom napoleonskih vojn z odstopom habsburškega cesarja Franca II. je 6. avgusta 1806 prenehalo obstajati Sveto rimsko cesarstvo, morda najpomembnejša politična enota Srednje Evrope v zgodovini. Cesarstvo, katerega korenine so segale v čas Karla Velikega in je bilo domovina Slovencev, Čehov in Nemcev več kot 1000 let, je zaznamovalo razvoj Evrope kot redkokatera druga država, toda po krvavih vojnah med protestanti in katoliki se je sredi 17. stoletja začel njegov zaton.

Razkosano na nešteto majhnih kneževin je tako zadnji udarec doživelo v času Napoleona, ko so Francozi prodrli globoko na ozemlje današnje Nemčije, kar je cesarja Franca II. primoralo, da je 6. 8. 1806 odstopil in se odpovedal nazivu vladarja starodavne monarhije.

Razpustitev cesarstva je bila za milijone njegovih prebivalcev pravi šok in po Napoleonovem porazu so se vse do sredine 20. stoletja porajale pobude za njegovo obnovitev – toda nobena od držav in političnih zvez, ki so na njegovem pogorišču kasneje nastale v Srednji Evropi, ni nikoli več zares dosegla njegove slave in moči.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki