(VREDNO BRANJA) Izšla je znanstvena monografija dr. Metoda Berleca »Nacionalne države na udaru globalizacije«

Piše: V. D.

V sredo, 8. maja 2024, je v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika v Frančiškanskem samostanu svetega Jakoba v Kamniku potekal pogovorni večer »Slovenija, Evropa in svet – Aktualni izzivi«, na katerem so govorili urednik Demokracije dr. Metod Berlec, sociolog dr. Matevž Tomšič ter politolog in evropski poslanec dr. Milan Zver.

Za izhodišče so vzeli Berlečevo znanstveno monografijo, ki je nedavno izšla pri londonski založbi Vega Press LTD in nosi naslov Nacionalne države na udaru globalizacije s podnaslovom Pomen in vloga nacionalne države v globaliziranem svetu. Knjiga pomembno bogati slovenski družboslovni prostor s politološko-sociološkim vpogledom v nastanek narodov, držav in z vplivom globalizacije na sodobne (evropske) nacionalne države.
Rezultat doktorskega študija sociologije na FUDŠ

Znanstvena monografija je nastala na podlagi Berlečeve doktorske disertacije, ki jo je uspešno zagovarjal leta 2022 na Fakulteti za uporabne družbene študije, njegov mentor pa je bil Matevž Tomšič. Pomembno vlogo pri nastanku knjige je imel tudi Zver.

Sestavni del te obsežne monografije so namreč tudi intervjuji, ki jih avtor opravil s poznavalci tematike, ki jo obravnava. Diplomati, univerzitetni profesorji in poznavalci mednarodnega dogajanja dr. Božo Cerar, dr. Bogomil Ferfila, dr. Andrej Fink, dr. Ernest Petrič, dr. Dimitrij Rupel, dr. Igor Senčar, dr. Tomislav Sunić in dr. Milan Zver so tako podrobno govorili o fenomenu nastanka narodov, držav, nacionalnih držav in vplivov, ki jih vanje prinaša globalizacija.

Avtor se po Tomšiču v knjigi osredotoča na tri glavne poudarke. Prvi govori o značaju globalizirane nacionalne države, pri čemer gre za različne scenarije razvoja in uresničitve. Drugi se nanaša na vprašanje multikulturnosti posamezne nacionalne države predvsem s smislu, koliko je te lahko še »prenesejo«. Tretji pa se ukvarja s položajem Slovenije kot majhne države znotraj Evropske unije.

Koncept nacionalne države se sooča s številnimi izzivi

Avtor v monografiji ugotavlja, da se koncept nacionalne države v 21. stoletju sooča s številnimi globalizacijskimi in neglobalizacijskimi dejavniki, ki vplivajo na njeno delovanje; od ekonomije in svobodnega trga, tehnološke (digitalne) revolucije, mednarodnega sodelovanja, transnacionalnega povezovanja, univerzializacije in standardizacije, geopolitike in s tem povezanega boja za vpliv in moč, globalne (civilne) skupnosti, kulturne globalizacije, demografije in (zakonitih ter nezakonitih) migracij do multikulturalizma, politike identitete in verskega ekstremizma.

Dr. Berlec: »Vsi ti zgoraj omenjeni dejavniki pa vplivajo na suverenost držav. Suverenost je politična neodvisnost, se pravi izvirna oblast, ki nad seboj nima nobene višje oblasti. Suverenost posameznih nacionalnih držav je danes omejena z mednarodnim sodelovanjem, mednarodnimi institucijami, razvojem znanosti, novih tehnologij, s pretokom ljudi, blaga in kapitala, pri čemer smo danes soočeni s t. i. neomedievalizmom (novo srednjeveškostjo), se pravi stanjem, v katerem je politična oblast razpršena med lokalne, nacionalne in nadnacionalne institucije, pri čemer igra pri ljudeh največjo avtoriteto še vedno država.«

Pri tem pa se je po Berlecu potrebno zavedati, da se pretirava z gledanjem, da globalizacija spodkopava nacionalno državo in da se na globalizacijo gleda predvsem kot akterja, na nacionalno državo pa kot na subjekt in ne obratno. Pravzaprav so nacionalne države med ključnimi ustanovami (akterji), ki so ustvarile globalizacijo in so njeni sestavni elementi.

Evropsko politiko je potrebno usmeriti bolj v desno

Tako Tomšič kot Zver sta opozorila na stranpoti evropske politike v preteklih letih, ki so oslabile EU. Zver: »V preteklem mandatu je bilo sprejetih veliko napačnih odločitev. Med njimi dokument Fit for 55 z različnimi cilji s področja zelene politike, kmetijstva in gospodarstva, ki so pomenili izgubo evropske konkurenčnosti. Te napake je treba popraviti, kar lahko naredimo le, če bodo volivke in volivci na evropskih volitvah evropsko politiko postavili bolj na desno.«

Po Zveru je ključno sporočilo knjige  Nacionalne države na udaru globalizacije, da mora Evropska unija, če želi obstajati, temeljiti na državah članicah in ne samo na državljanu, evropskem parlamentu in volitvah. Države članice se morajo počutiti pomembne, če ne bo začela EU pokati po šivih. Levi politiki se po njegovem pomena držav članic ne zavedajo, zato jim je treba na prihajajočih evropskih volitvah dati jasno sporočilo.

Cena knjige je 38 evrov. Naročite jo lahko prek elektronskega naslova [email protected] ali [email protected], ali po telefonu 080 34 77, kupite pa jo lahko tudi v naši knjigarni Vseknjige.si v ljubljanskem BTC-ju (Hala A, vhod A2).

Več

Zadnji članki