Slovita pesem »Bojni grom« odražala domoljubna čustva večine slovenskega prebivalstva, zvestega podonavski monarhiji

Avtor: Miran Černec

27. 7. 1914, mesec dni po srbskem atentatu na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda v Sarajevu in dan po izteku habsburškega ultimata Kraljevini Srbiji je bila v časniku »Slovenec« objavljena slovita pesem »Bojni grom«.

Pesem, v kateri slovenski avtor poziva na pravičen obračun Avstro-Ogrske s Srbi po njihovi zavrnitvi relativno blagih pogojev ultimata, je v času objave odražala domoljubna čustva večine takratnega slovenskega prebivalstva, zvestega podonavski monarhiji, in ni veljala za kontroverzno.

Šele 4 leta kasneje, po zlomu Avstro-Ogrske in vključitvi slovenskih dežel v Kraljevino SHS, je pesem postala kamen spotike, pri čemer je hudo kri vzbujal predvsem verz: »S kanoni vas pozdravimo vi, Srbi, dom hladen vam postavimo ob vrbi …«

Protislovenska in velikosrbska propaganda je kasneje desetletja trdila, da se je iz omenjenega verza razvil hujskaški slogan »Srbe na vrbe«, čeprav se ta v sami pesmi ne pojavi niti enkrat. Prav tako se v nekaterih krogih avtorstvo pesmi »Bojni grom« že dolgo pripisuje zadnjemu banu Dravske banovine in žrtvi komunizma dr. Marku Natlačenu, a za to nikoli niso bili predloženi resni dokazi.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki