Rusija je v začetku februarja 1613 dobila novega carja 16-letnega Mihaela Romanova

Avtor: Peter Colnar

Prvi moskovski vladar, ki si je leta 1547 nadel naslov carja Rusije, je bil Ivan Grozni. Po njegovi smrti je nastopilo obdobje anarhije in zmede. Med več kandidati, ki so se potegovali za prestol, so 7. februarja 1613 za carja izvolili 16-letnega Mihaela Romanova. Bil je ustanovitelj dinastije Romanovih, ki so vladali Rusiji do revolucije.

Dinastija Romanov je leta 1649 uvedla podložništvo. Najnižji družbeni razred so bili osebno nesvobodni kmetje. Vezani so bili na zemljo in se niso smeli seliti ali poročati brez dovoljenja. Morali so obdelovati gospodarjeva polja, mu izročati del pridelka in se podrejati sodbam in kaznim zemljiškega gospoda.

Peter Veliki je staro moskovsko državo približal Zahodu. Njegovo carstvo se je raztezalo od Baltika do Tihega oceana. Pod caricama Elizabeto I. in Katarino II. je Rusija obvladovala Poljsko in zmagala v več bitkah s Turki.

V letih 1798 in 1799 je v boju proti Napoleonu dobila Finsko in Besarabijo. Prva svetovna vojna in revolucija sta pomenili konec. Zadnjega carja Nikolaja II. so boljševiki z družino vred ubili julija 1918 v Jekaterinburgu.

Več

Zadnji članki