Pristop Kraljevine Jugoslavije k trojnemu paktu povzročil padec vlade Cvetković-Maček ter nastop generala Simovića

Avtor: Peter Colnar

Predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković in zunanji minister Aleksander Cincar Marković sta 25. marca 1941 na Dunaju podpisala pristop Jugoslavije k trojnemu paktu, ki je povzročil, da je čez dva dni padla vlada Cvetković-Maček. Trojni pakt so sklenile Nemčija, Italija in Japonska 27. septembra 1940 v Rimu. Podpisnice so se obvezale, da si bodo pomagale, če bo katera od njih napadena. 

Že dan po pristopu Jugoslavije k trojni pogodbi je prišlo v vseh večjih mestih do demonstracij. V  Beogradu je prišlo s pomočjo angleške obveščevalne službe do državnega udara generala Simovića. Simovićeva vlada je poskušala ostati nevtralna. Izjavila je, da brez pridržkov sprejema pogodbo o pristopu k osi, podpisala pa je tudi prijateljsko pogodbo s Sovjetsko zvezo.

Rezultat vsega je bil napad Nemčije 6. aprila ob pol treh ponoči, 17. aprila 1941 pa so v Beogradu podpisali brezpogojno kapitulacijo Jugoslavije. Novejše razlage pravijo, da se je z demonstracijami ljudi in nastopom generala Simovića Jugoslavija praktično uvrstila v zavezništvo proti nacizmu in fašizmu in s tem na stan zmagovalcev 2. svetovne vojne.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki