Pred koncem 2. svetovne vojne so anglo-ameriški zavezniki bombardirali nemško mesto Dresden

Avtor: Miran Černec, L. B.

Med 13. in 15. 2. 1945, nekaj mesecev pred koncem 2. svetovne vojne, so anglo-ameriški zavezniki zagrešili enega svojih največjih vojnih zločinov, ko so njihovi letalci ustrahovalno bombardirali nemško mesto Dresden.

Mesto, zaradi obilice kulturnih spomenikov imenovano tudi »Firence ob Labi«, ni imelo omembe vrednih vojaških ciljev in se ga vojna do februarja 1945 skoraj ni dotaknila.

Po nekaterih ocenah se je v njem v času bombardiranja prerivalo že več kot 700.000 ljudi, med njimi tudi številni nenemški begunci pred Rdečo armado, prisilni delavci in vojni ujetniki.

Po napadu z zažigalnimi bombami je mesto v nekaj strašnih urah zgorelo v prah in pepel skupaj z deset tisoči njegovih prebivalcev. Število žrtev so celo takratni neodvisni viri, med njimi mednarodni Rdeči križ, ocenjevali na več kot 200.000; kasneje se je ta številka v uradnem zgodovinopisju vztrajno izpodbijala.

Še tri četrt stoletja po koncu 2. svetovne vojne pa ostaja zločin nad Dresdnom v primerjavi z nekaterimi drugimi vojnimi zločini tistega časa javnosti le slabo znan. ZDA in Velika Britanija se za uničenje mesta nikoli nista opravičili.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki