Popolno razbitje kulta Stalinove osebnosti in obsodba stalinistične vladavine nasilja

Avtor: Peter Colnar, L. B.

Večkrat se izkaže, da v Sloveniji tega, kar se je začelo 14. februarja 1956 v Sovjetski zvezi (SZ), nekateri še vedno niso doumeli. V Moskvi se je začel 20. kongres Komunistične partije Sovjetske zveze (KP SZ), katerega najpomembnejši dosežek sta popolno razbitje kulta Stalinove osebnosti in obsodba stalinistične vladavine nasilja.

Prvi znak za obračun s stalinizmom je bil govor Anastasa Ivanoviča Mikojana. Vodja sovjetske partije Nikita Sergejevič Hruščov je svojo kritiko sprva zadrževal, poudarjal pa je nujnost mirnega sožitja in zahteval nov učbenik partijske zgodovine, ki naj bi nadomestil Kratki kurz zgodovine VKP(b) iz leta 1938.

Hruščov je temeljito obračunal z vladavino Josipa Visarionoviča Stalina šele 24. in 25. februarja v svojem velikem »skrivnem govoru«. Obsodil je Stalinovo ravnanje ob smrti Vladimirja Iljiča Lenina, boje za oblast, ki so sledili, ter čistke v tridesetih in petdesetih letih.

Stalina je označil za oblastiželjnega, despotskega in blaznega ter mu očital zgrešeno zunanjo in notranjo politiko, kar je bilo po njegovo posledica nesposobnosti.

Hkrati je opozoril na Leninovo obdobje, priklical v spomin njegovo teorijo in prakso ter razkril stalinistična popačenja Leninovega nauka. Poudaril je, da je glavni cilj političnega vodstva, da bi si spet pridobilo zaupanje ljudstva v ZSSR.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki