Poljsko-sovjetska vojna se je končala v bitki »čudež na Visli«, ko so Poljaki pognali Sovjete daleč nazaj na vzhod

Avtor: Miran Černec

14. februarja 1919 se je s prvim oboroženim spopadom v okolici Bresta v današnji Belorusiji začela poljsko-sovjetska vojna.

Poljaki, ki so neposredno po koncu 1. svetovne vojne skušali obnoviti svojo državnost, so ob tem na vzhodu svojega tedanjega etničnega ozemlja trčili ob boljševiške čete Sovjetske zveze; te so na Leninov ukaz v prav istem času silile na zahod, da bi v Evropi uresničile načrte o »svetovni revoluciji«, in spopad med državama je bil neizbežen.

Vojna se je sprva odvijala na ozemlju Ukrajine, Belorusije in Litve, toda poleti leta 1920 je Rdeča armada v siloviti ofenzivi prodrla vse do predmestij Varšave; šele v posledični bitki, imenovani tudi »čudež na Visli«, so Poljaki pod vodstvom legendarnega maršala Józefa Piłsudskega med 12. in 25. 8. 1920 s skrajnimi silami ustavili boljševiški napad in Sovjete pognali daleč nazaj na vzhod.

Vojna se je končala s podpisom mirovnega sporazuma 18. 3. 1921 – Poljaki pa so s tem uspešno obranili svojo mlado republiko in Vzhodni Evropi vsaj za naslednjih 24 let prihranili strahote boljševizma.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki