Na Nizozemskem konec tulipanske manije, prvega znanega finančnega balona v zgodovini

Avtor: Miran Černec

V Haarlemu na Nizozemskem je 5. februarja 1637 doživel svoj neslavni konec prvi znani finančni balon v zgodovini, t. i. tulipanska manija.

V okoli štirih letih borznih špekulacij, ki še danes predstavljajo redko viden primer kolektivne histerije, so navadne čebulice tulipanov na nizozemskih trgih iz tedna v teden dosegale višje cene in mnogi so bili na vrhuncu norije zanje pripravljeni prodati ali zastaviti vse svoje premoženje.

Toda v le nekaj dneh februarja 1637 je balon nenadoma počil, cene so zgrmele navzdol in tisoči ljudi, ki so čebulice kupovali za absurdno drag denar, so čez noč ostali brez vsega …

Še vedno se sicer krešejo mnenja, kako močno je pok tega balona vplival na nadaljnji gospodarski razvoj Nizozemske, takrat najbogatejše evropske dežele, in koliko njenega prebivalstva je dejansko prizadel.

Foto: Wikipedia

Danes je gotovo znano vsaj to, da so bili med »tulipansko manijo« prvič razviti in uporabljeni mnogi zapleteni in tvegani finančni instrumenti, ki so v nekoliko posodobljeni obliki pripeljali do borznih zlomov podobnih razsežnosti tudi v 21. stoletju.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki