Na današnji dan se je rodil Titov biograf Vladimir Dedijer, ki je bil »bela vrana« med komunisti

Avtor: Peter Colnar

V Beogradu se je 4. februarja 1914 rodil časnikar in zgodovinar Vladimir Dedijer. Do spora in izključitve iz zveze komunistov leta 1954 je bil med vodilnimi jugoslovanskimi komunističnimi voditelji, vendar pa je predstavljal tudi nekakšno »belo vrano« med komunisti.

Bil  je direktor beograjske Borbe in zveznega urada za informiranje. Od leta 1952 je bil član Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije. Leta 1954 je bil izključen iz ZKJ, ker ni obsojal stališč Milovana Đilasa.

Nato se je posvetil znanosti, predaval na univerzah v Veliki Britaniji, ZDA in Kanadi ter napisal več zgodovinskih del. Prispevki za življenjepis Josipa Broza Tita so bili leta 1953  prevedeni v 39 jezikov, novi prispevki za življenjepis Josipa Broza Tita od leta 1980 do leta 1984 pa so izzvali različne ocene.

Odmevna je bila knjiga Izgubljeni boj  J. V. Stalina leta 1969, polemičen pa Dnevnik leta 1941 do leta 1944. Kot predsednik Russllovega sodišča je nasprotoval množični nasilni smrti in kršenju človekovih pravic.

Med dolgoletnim bivanjem v Sloveniji je imel  stike s slovenskimi izobraženci. Narodni in univerzitetni knjižnici  v Ljubljani je zapustil velik del svojega arhiva.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki