Mehanizem iz Antikitere, star več kot 2000 let, je dokaz tehnološke razvitosti starogrške civilizacije

Avtor: Miran Černec

17. 5. 1902 je grški arheolog Valerios Stais pri preučevanju predmetov, ki so bili dobri dve leti prej najdeni na potopljeni antični ladji v bližini otoka Antikitera v Egejskem morju, naletel na eno največjih zgodovinskih odkritij 20. stoletja. Na t. i. mehanizem iz Antikitere, najstarejšo doslej znano napravo, ki po delovanju spominja na analogne računalnike.

Ob preučevanju brezoblične gmote iz brona in lesa, ki je po samem odkritju 2 leti ležala v Narodnem muzeju v Atenah, ne da bi vzbujala pozornost, je namreč Stais v njej prepoznal nenavaden zobniški mehanizem, katerega kompleksnost je daleč presegala do tedaj uveljavljena prepričanja o tehnološki razvitosti starogrške civilizacije.

Kasnejša raziskovanja mehanizma so potrdila, da je šlo pri njem za pripomoček, s katerim so lahko stari Grki izračunavali položaje zvezd ter napovedovali datume sončnih in luninih mrkov ter drugih astronomskih pojavov za več desetletij vnaprej, mnoge njegove druge funkcije pa še do danes niso povsem pojasnjene. Ocenjuje se, da je mehanizem iz Antikitere star več kot 2000 let.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki