Med največjimi postimpresionisti nizozemski slikar Vincent van Gogh, ki je slikal svet tak, kot ga je čutil

Avtor: Peter Colnar, L. B.

V Groot-Zundertu na Nizozemskem se je 30. marca 1853 rodil slikar Vincent van Gogh. Van Gogh velja za največjega nizozemskega slikarja po Rembrandtu. Skupaj z Gauguinom in Cézannom spada med največje postimpresioniste.

Prvo zaposlitev je našel v trgovini z umetninami. Nekaj časa je delal v Londonu in Parizu. Postal je pomočnik v knjigarni in se začel pripravljati za študij bogoslovja. Leta 1880 se je nenadoma zavedel, da je njegov resnični poklic slikanje.

»Zgrabil sem svinčnik in začel risati in nenadoma se mi je zazdelo, da je svet spremenjen,« je pripovedoval kasneje. Najprej je okorno posnemal Milletove slike kmečkega življenja, potem pa je začel slikati svet tak, kot ga je čutil, in ne takega, kot ga je videl. Naslikal je številne avtoportrete.

Naselil se je pri bratu v Parizu in se spoprijateljil z velikimi slikarji (Gauguinom, Pissarom, Toulouse-Lautrecom). Skupaj so ustvarjali v Arlesu na jugu Francije do takrat, ko so se pokazala prva znamenja njegove duševni bolezni. V času bivanja v umobolnici sta ambulanta in vrt postala glavna tema njegovih slik, kjer je naslikal tudi svojo najbolj znano sliko Zvezdna noč. Do konca življenja, umrl je 27. julija 1890, je večino časa preživel v sanatorijih in slikal.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki