Hitler predstavil načrte za izkoreninjenje boljševizma, izničenje versajske pogodbe in za pridobivanje »življenjskega prostora«

Avtor: Peter Colnar

Adolf Hitler je 3. februarja 1933 seznanil svojo vojsko z načrti za  izkoreninjenje boljševizma, z bojem proti versajski pogodbi in  pridobivanjem “življenjskega prostora” za nemški narod.

Predsednik Nemčije Paul von Hindenburg je januarja 1933 za državnega kanclerja imenoval “neznanega potdesetnika iz prve svetovne vojne”, kot so v začetku radi imenovali Adolfa Hitlerja.

Hitler je sestavil program za odpravo brezposelnosti, katerega najbolj spektakularna vsebina je bila graditev avtocest. 27. februarja 1933 je odpravil ustavno zagotovljene svoboščine. Odpravil je osebno svobodo, nedotakljivost stanovanj in lastnine, tajnost  pisem,  svobodo mišljenja, združevanja in zborovanja.

Nacionalsocialistični režim je začel odpuščati državne uslužbence judovskega rodu, vrstili so se napadi na judovske trgovce, umetnike  in podjetnike. Do začetka vojne so bili Judje povsem izrinjeni iz gospodarskega  življenja …

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki