Andreas Hofer eden najbolj priljubljenih narodnih junakov na Tirolskem usmrčen na ukaz samega Napoleona

Avtor: Miran Černec

V italijanski Mantovi je bil 20. februarja 1810 usmrčen Andreas Hofer, legendarni voditelj upora avstrijskih Tirolcev proti francoski okupaciji v času »napoleonskih vojn«.

Hofer, sicer gostilničar in nekoč ostrostrelec v cesarski habsburški vojski, se je znašel na čelu tirolske vstaje kmalu potem, ko so morali Habsburžani po porazih proti Napoleonovi armadi Tirolsko prepustiti Francozom in njihovim zaveznikom Bavarcem.

Gorata dežela je leta 1809 postala žarišče enega največjih uporov proti francoskemu režimu v Evropi in Hofer je s svojo kmečko vojsko proti osovraženim okupatorjem dosegal lepe uspehe. Toda čeprav so imeli uporniki sprva vso podporo avstrijskega cesarja Franca I., jih je slednji oktobra 1809 pustil na cedilu, klonil pred Napoleonom in Tirolsko uradno prepustil Bavarski.

Brez vsake podpore z Dunaja in odrezan od preostanka avstrijskih dežel je nato skušal Hofer v gorah Tirolske še več mesecev nadaljevati svoj domoljubni boj – a kmalu potem, ko so Francozi na njegovo glavo razpisali visoko denarno nagrado, je bil januarja 1810 izdan in aretiran.

20. 2. 1810 so ga – menda na ukaz samega Napoleona – v Mantovi postavili pred strelski vod in usmrtili. Do danes ostaja Andreas Hofer eden najbolj priljubljenih narodnih junakov na Tirolskem, v Avstriji in v drugih nemško govorečih deželah.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

Več

Zadnji članki